50 manieren waarop ik mijn leven verpestte en hoe jij dat kunt voorkomen

Klagen, altijd maar boos, eindeloos piekeren, eeuwig ontevreden, ja zeggen maar nee bedoelen, op het werk de kantjes ervan aflopen: François de Waal was een irritante en alles en iedereen veroordelende klootzak. Hij vertrok kwaad als hoofdredacteur van filmblad Skoop, werd ontslagen als filmrecensent bij de Volkskrant en werd vanwege een column over kunstenaar Rob Scholte door de rechter veroordeeld tot een boete. Totdat hij op zijn veertigste erachter kwam dat hij vooral zichzelf in de weg zat, hij was zijn eigen grootste vijand.

Na jarenlang in elke valkuil getrapt te zijn die je maar kunt bedenken, kostte het hem nog eens jaren van bloed, zweet en tranen om inzicht in zijn gedrag te krijgen en daadwerkelijk te veranderen. In dit boek ontleedt hij haarfijn op welke manieren mensen zichzelf kunnen saboteren. Maar belangrijker nog is zijn boodschap dat voor elke valkuil een oplossing bestaat. Hij laat zien hoe u met succes de confrontatie met uzelf kunt aangaan en een gelukkiger leven kunt leiden. Want het is nooit te laat om werkelijk gelukkig te worden.

Inhoudsopgave

Voorwoord 7

1. Boos. ‘Verdomme, ik ben niet boos!’ 11
2. Mislukt. ‘Gisteren een superster, vandaag een doperwt’ 14
3. Crisis. ‘Paniek. Chaos. Tranen.’ 17
4. Klagen. ‘Lekker even roddelen’ 20
5. Bang. ‘Ik bang? Doe niet zo raar’ 23
6. Stilte. ‘Druk, druk, druk!’ 26
7. Verantwoordelijk. ‘Daar kan ik echt niks aan doen’ 29
8. Veroordelen. ‘Mensen uitlachen is grappig’ 35
9. Zelfmedelijden. ‘Arme ik!’ 32
10. Compliment. ‘Zit niet zo te slijmen!’ 38
11. Harmonie. ‘Harmonie voelt vaak nep’ 41
12. Succes. ‘Ik móét succes hebben!’ 44
13. Krampachtig. ‘Je kunt het, als je maar wilt’ 47
14. Perfect. ‘Ik maak liever geen fouten’ 50
15. Liefde. ‘Liefde is een mooi, diep gevoel’ 53
16. Cynisch. ‘Alles is shit’ 56
17. Rechtvaardig. ‘De wereld moet beter worden’ 59
18. Venijnig. ‘Plagen is toch leuk?’ 62
19. Pijn. ‘Ik wil vandaag geen pijn’ 65
20. Seks. ‘Ik wil meer en betere seks’ 68
21. Bijzonder. ‘Opvallen is leuk’ 71
22. Volwassen. ‘Volwassen worden is saai’ 74
23. Gelukkig. ‘Gelukkig zijn? Ja, dertig seconden per jaar’ 77
24. Verlangens. ‘Als ik dát heb, ja, dan ben ik tevreden’ 80
25. Stemmetje. ‘Wat ben ik toch stom!’ 83
26. Aardig. ‘Ik zeg ja, maar bedoel eigenlijk nee’ 86
27. Piekeren. ‘Ik zit me altijd zorgen te maken’ 89
28. Masker. ‘Het gaat fantastisch!’ 92
29. Zombie. ‘Ja hoor, oké, best’ 95
30. Verliefd. ‘Oooh, ik ben zó gelukkig!’ 98
31. Wedstrijd. ‘Shit, zij heeft meer succes dan ik!’ 101
32. Intellectueel. ‘Ik ben intellectueler!’ 104
33. Ontevreden. ‘Ik wil altijd wat anders’ 107
34. Plezier. ‘Lol? Nooit genoeg!’ 110
35. Lief. ‘Lief zijn is best eng’ 113
36. Uitstel. ‘Doe ik straks wel’ 116
37. Geld. ‘Met een miljoen zou ik gelukkig zijn’ 119
38. Relatie. ‘Een relatie hoort erbij’ 122
39. Jaloers. ‘Jaloers? Ik?’ 125
40. Huilen. ‘Huilen is voor watjes’ 128
41. God. ‘Hè, wat? Belachelijk!’ 131
42. Vergiffenis. ‘Ik zal je krijgen!’ 134
43. Zelfkennis. ‘Ik weet best wie ik ben’ 137
44. Kansen. ‘Iedereen krijgt kansen, maar ik niet’ 140
45. Intuïtie. ‘Waar komt die buikpijn toch vandaan?’ 143
46. Echt. ‘Wat ik stiekem denk’ 146
47. Macht. ‘Alle mensen zijn gelijk’ 149
48. Zelfliefde. ‘Ik hou van mij?’ 152
49. Werk. ‘Werken oké, maar ik ga me niet uitsloven’ 155
50. Doen. ‘Echt, ik beloof het!’ 158

Tot slot 161

Bestel hier het boek

 

De interviews

 

Recensies

 

50 manieren waarop ik mijn leven verpestte en hoe jij dat kunt voorkomen is vertaald in het Engels, Spaans, Russisch en Koreaans.

kor

rus50_manieras  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

English: 50 Ways I Screwed Up My Life And How You Can Avoid This

Français: 50 façons de foutre sa vie en l’air et comment les éviter / Chapitres

Deutsch: 50 Arten, wie ich mein Leben verderbe – und wie ich dem vorbeugen kann

 


Tom Butler-Bowdon, author of “50 Self Help Classics” about this book:
A fun and honest life guide that gets to the basics of personal development and how to be a happier, more productive person. Readers will identify with the author’s setbacks and be heartened by his useful tips for success.

 

Adam Khan, author of  “Self Help Stuff That Really Works” about this book:
In his excellent book, Fifty Ways I Ruined My Life — And How You Can Prevent This, Francois de Waal talks about everyday kinds of problems and depressing thoughts and worries that just about everyone has but that nobody talks about. It is refreshing to read someone writing so candidly about it. The writing is personable and engaging. It is disarmingly charming to read someone so honestly not perfect but who has sincerely tried to come up with good solutions to common problems and found some good ones!

De Waal admits so many foibles and character flaws that I have but that I have never admitted. I think most people would have a similar experience reading this book. The openness of it is freeing. It is a relief to have it all out in the open, and to admit, at least to myself, my own selfishness and arrogance and pettiness. I feel I am a better person from reading the book.

Fifty Ways I Ruined My Life — And How You Can Prevent This is excellent. Well written. It is compelling reading from start to finish. And the author gives good, practical suggestions which are refreshingly brief and to the point. Well done.