Geef boeken over geluk, consuminderen en onthaasten

Hoofdstuk 10 uit het boek 'HOOR WIE KLOPT DAAR GELD UIT MIJN ZAK' van Marieke Henselmans (Van Gennep, 2006)

De wintermaanden met hun lange donkere avonden zijn bijzonder geschikt om wat extra te lezen. Er zijn tal van boeken over geluk en ongeluk, rustiger leven, een betere relatie, beter met geld omgaan of een combinatie van die onderwerpen. Je kunt ze in de bibliotheek lenen, maar ook aanschaffen om cadeau te doen. Je kunt ze dan (voorzichtig) eerst zelf lezen, mooi inpakken en schenken. Dat is dan tenminste een cadeau waar je echt iets aan hebt. Hieronder enkele suggesties. 

Vijftig manieren waarop ik mijn leven verpestte en hoe jij dat kunt voorkomen

Er zijn van die boeken die je een soort hersenschudding bezorgen. François de Waal schreef

Vijftig manieren waarop ik mijn leven verpestte en hoe jij dat kunt voorkomen. Zijn verhaal is zeldzaam eerlijk. Hij is rond zijn veertigste in een diepe crisis geraakt. Tot die tijd was hij een vervelende vent, zo stelt hij zelf achteraf vast. Hij was verdrietig, maar ook verongelijkt over zijn kindertijd (die niet vlekkeloos en stralend was), zijn uiterlijk (niet als een fotomodel), zijn studie (niet hoog of opvallend genoeg), zijn inkomen (niet genoeg natuurlijk), zijn (homo)seksuele relatie (waar na 23 jaar samen niet meer dagelijks de vonken vanaf spatten), zijn collega’s (die hem niet begrijpen en tegenwerken) en zijn meerderen (omdat de een na de ander hem om uiteenlopende redenen ontsloeg). Hij schreef daarover in Psychologie Magazine. Het zijn artikeltjes met een korte titel, bijvoorbeeld: ‘Boos. Ik ben verdomme niet boos.’ Ze zijn vervolgens gebundeld in het boek Vijftig manieren waarop ik mijn leven verpestte en hoe jij dat kunt voorkomen.

Zoals de titel van zijn boek al aangeeft beschrijft De Waal haarfijn wat hij fout deed. Het ene moment was hij overtuigd van zijn eigen geweldigheid, het andere moment van zijn mislukking. ‘Als ik beter ben dan anderen moeten zij natuurlijk minder zijn. Als ik vrees dat zij toch beter zijn ontken ik dat door hun succes te bagatelliseren, of hen te bekritiseren en belachelijk te maken. Maar diep van binnen knaagt de angst dat ik niks ben.’ Zijn drie belangrijkste adviezen zijn, dat het in de eerste plaats nodig en onmisbaar is vrienden te worden met jezelf. ‘Je kunt alleen geven wat je hebt.’ Ten tweede: ‘Wees een goede vriend en gedraag je in elk geval goed. Dat is ook in je eigen belang. Goede omgangsvormen zijn onmisbaar.’ En ten derde: ‘Stop met vergelijken! Het leven is geen wedstrijd.’

Van de vijftig manieren waarop hij zijn leven verpestte zijn er gegarandeerd dingen bij, waarvan je beschaamd moet toegeven dat jij ze ook doet. Te snel oordelen, klagen over A bij B, in plaats van gewoon  persoon A aan te spreken. Het verhaal van De Waal kan je bij de strot grijpen. Hij beschrijft onwaarschijnlijk eerlijk hoe je in de greep kunt zijn van negatief gedrag. Waardoor je in één klap begrijpt wat je kunt veranderen en dus verbeteren.

 François de Waal, Vijftig manieren waarop ik mijn leven verpestte en hoe jij dat kunt voorkomen. Uitgeverij Scriptum,  €16. Zie www.francoisdewaal.nl.

Uit de tips van François de Waal: Doen

- Welke niet geuite pijn, verdriet of angst zit er achter je boosheid? Kijk ernaar, voel het en schrijf het op. Accepteer die emoties, wees verdrietig en huil. Wat helpt: zielige films bekijken en lekker meehuilen.

- Je kunt pijn pas loslaten als je het hebt vastgepakt. Dus ga op zoek, pak het beet, ruik eraan en vooral: accepteer dat het er is.

- Doe aardige dingen voor je partner zonder er iets voor terug te willen.

- Het glas is half vol en (dus) tegelijk half leeg. Kies.

- Begin een lijst te maken van alle dingen die je leven de moeite waard maken, van de grootste tot de allerkleinste dingen.

- Is er iets dat je altijd ontkent en dat je leven dwarszit? Zoek iemand die je na staat en vertel het. Zeg erbij dat je niet op zoek bent naar een diepzinnige reactie, je wilt vooral iets vertellen.

- Welke dingen vond je leuk in je jeugd? Tekenen? Koken? Hout bewerken? Muziek? Zou je dat kunnen vertalen in iets dat je nu zou kunnen doen?

- Wens anderen succes, hardop en in je hoofd.

- Doe één keer in plaats van genot najagen voor jezelf, iets voor een ander, waar je dus tijd voor opoffert. Hoe voelt dat achteraf?

- Als iemand lief is voor jou, probeer voor één keer stijlvol te reageren. Het minste is dankjewel zeggen. Het beste is om er een feestje van te maken.

Uit de tips van François de Waal: Niet doen

- Ook al weet je niet waarom je boos bent, als je weet dat het onterecht is, hou ermee op. Gedraag je alsof je niet boos bent.

- Probeer niet bij de groep te horen die belangrijk is en ‘ertoe doet’, maar bij de groep die op jouw gebied goede eerlijke dingen doet.

- Innerlijke vrede heeft niets te maken met wat je hebt, welke status je hebt, maar uitsluitend met je houding, de blik waarmee je kijkt. Ga niet je verlangens bevredigen, maar verander die blik.

- Zeg nooit meteen ‘ja’, maar zeg: ‘Ik moet erover nadenken, ik bel je straks terug.’

- Neem als je verliefd bent geen beslissingen die je niet na een half jaar makkelijk terug kunt draaien.

- Stop met vergelijken.

- Doe leuke dingen af en toe eens níét, en daarna weer wel. Is matiging niet het zout en peper van de maaltijd?

- Stel je werk niet uit. Wacht niet ‘op het goede moment’, dat komt nooit, het goede moment is altijd nu.

- Wees niet jaloers. Hoe minder jaloers je bent en hoe meer je anderen iets gunt, hoe meer je krijgt.

- Probeer niet overdreven veel geld uit te geven of overdreven veel te sparen. De enige manier om de leegte in jezelf te vullen is vrede te vinden met wie je bent en wat je hebt.