Spiritualiteit is een cadeau

spiritualiteit_is_een_cadeauSpiritualiteit is een cadeau, het grootste cadeau dat er is. Het geeft u meer dan al het geld, de roem en de status die u zich maar zou kunnen wensen. Het geeft u de kracht om allerlei tegenslagen het hoofd te bieden die het leven voor ons allemaal in petto heeft. Maar u moet er wel een prijs voor betalen. Spiritualiteit in de praktijk brengen is ontzettend moeilijk. Over spiritualiteit denken en praten is iets heel anders dan u er elke dag daadwerkelijk naar te gedragen. Een cursus of een workshop volgen is niet genoeg, dat is instant behoeftebevrediging: McHappiness. Werkelijke spiritualiteit gaat dieper en is een manier van leven. Dit boek kan u iets leren over wat spiritualiteit in het dagelijkse leven van ons allemaal is, dus de prijs maar ook het grote cadeau!

Over spiritualiteit wordt vaak zweverig gedaan, maar François de Waal laat zien dat het vooral te maken heeft met verantwoordelijkheid nemen en hard werken. Spiritualiteit is een cadeau, het grootste cadeau dat er is – maar je moet er wel een prijs voor betalen. Over spiritualiteit denken en praten is iets heel anders dan je er dagelijks naar te gedragen. Werkelijke spiritualiteit gaat dieper en is een manier van leven. Een nuchtere en verfrissende benadering van iets wat we eigenlijk allemaal nastreven: bewustwording, groei en gelukkig worden. Uit een interview met François de Waal in Happinez: ‘Ik geloof in de noodzaak van ‘wakker worden”, bewustwording, persoonlijke groei of hoe je het ook wilt noemen, en in de discipline die daarvoor nodig is. Wanneer dat laatste niet gebeurt, gaat het fout.’

 

Enkele citaten uit het boek:

 • “Heb je al gemerkt dat nadat je een probleem hebt opgelost, er altijd een nieuw probleem vooraan in de rij staat te wachten?”
 • “McHappiness is onzin, maar cynisme is even gevaarlijk onzin.”
 • “Regels en discipline (bv nee zeggen) zijn vervelend, maar leven zonder is veel erger. Je betaalt nu een kleine prijs of straks een grote.”
 • “Spiritualiteit is eigenbelang en vergeven is een gezonde daad van egoïsme.”
 • “Al onze verlangens worden bevredigd maar steeds meer mensen grijpen naar drank en drugs om hun pijn te verdoven.”
 • “Spiritualiteit is een werkwoord en het is voor een groot deel niks anders dan deugdzaam leven.”
 • “De werkelijkheid is bontgekleurd en je vindt daarin veel goed maar ook veel kwaad, ook in mij en in jou.”
 • “Zelfbeheersing is vrijheid.”
 • “Liefde is geen gevoel. Spiritualiteit ook niet.”
 • “De zin van het leven is de zin die jij aan jouw leven geeft.”
 • “Wil je een wonder (in jezelf, in je relatie, in je werk), wéés het wonder.”

Lees hier het eerste hoofdstuk uit ‘Spiritualiteit is een cadeau

 

Inhoudsopgave

kamagurka_klVoorwoord

1 Spiritualiteit en psychologie zeggen: doe het goede!
2 Wie is de baas: instinct of intuïtie?
3 Spirituele kanker: het ego zeurt en dramt
4 McHappiness: spiritualiteit als verkooptruc
5 Je eigen grootste vijand
6 Gelukkig zijn is gewoon beroemd worden!
7 Als ik nou eens een miljoen had!
8 Volksziekte nummer I
9 Geef een cadeau en voel je rijker
10 het goed én het kwaad
11 Je gelukkig denken
12 Mediteren: niet de gilstem maar de fluisterstem
13 Is dit alles?
14 Eeuwige wijsheid: de spirituele overeenkomsten van godsdiensten
15 Nu of nooit
16 Retrocalvinisme
17 We willen allemaal gelukkig worden
18 Spiritualiteit is een werkwoord
19 Spiritualiteit is eigenbelang
20 Spiritualiteit is geen goed gevoel
21 De leegte in ons allen
22 Alles is liefde
23 Spiritualiteit is no Secret
24 Gevaarlijk
25 Ononderbroken bidden
26 Spiritualiteit is onttovering
27 Spiritualiteit is vergeven
28 Zelfbeheersing is vrijheid
29 De tien juiste vragen bij twijfel
30 Zinloos geleefd

Bestel het boek hier


De pers over “Spiritualiteit is een cadeau”:

HP de Tijd: (…) terwijl je het nieuwe boek altijd met veel plezier leest. De Waal hanteert een slimme schrijfstijl waarin de lezer direct wordt aangesproken, in zinnen waarin alle woorden die het lezen tot een obstacel maken, zijn geschrapt. Yvonne Kroonenberg, om een heel ander voorbeeld te noemen, beheerst die kunst eveneens. Op de glijdende schaal van watje naar cynicus balanceert De Waal behoedzaam in het midden, en hij ziet graag dat u dat ook doet. Spiritualiteit heeft volgens hem niets te maken met flessentrekkers en zakkenvullers als Uri Geller, Char en Rhonda Byrne. De laatste is schrijfster van The Secret, een schoolvoorbeeld van het door De Waal verfoeide ‘McHappiness’, dat geluk aan de man brengt als hamburgers.

Het Financieele Dagblad: Zijn oplossingen zijn niet altijd even origineel of toepasbaar, maar dit is wel een van de meest moderne en praktische boeken over spiritualiteit die er bestaan.

Management-team: Spiritualiteit is niet aan mij besteed. Toch is het een cadeau, stelt de auteur. Maar als je spiritualiteit losrukt van al te enthousiast zweven of de instantbevrediging van de McHappiness”, is spiritueel leven de zoektocht naar duurzaam geluk. Best geschikt voor het reflectieve einde van weer een jaar.

Gaykrant: Alles wat een beetje leuk en aardig is, schijnt is tegenwoordig ‘een cadeautje’ te heten, maar ‘Spiritualiteit is een cadeau’ is dat echt. In heldere, aardse bewoordingen vertelt het boekje ons over bewustzijn, pesoonlijke groei en gelukkig worden.

Susan Smit op haar Happinez-blog: De Waal verwoordt de no nonsense spiritualiteit die mij zo na aan het hart ligt en zorgt bovendien voor verrassingen. Zo schrijft hij dat het belangrijkste verschil tussen het christelijke geloof en new age is dat het eerste ervan uitgaat dat de mens slecht is en het tweede dat de mens goed is. Nu verwacht je vast dat De Waal het tweede als de waarheid beschouwt, omdat “alles liefde is”. Mis. Spiritualiteit is volgens De Waal een manier om de mens, die goed- en slechtheid in zich verenigt, op het rechte pad te brengen en te houden. Met elke gedachte en daad kun je bijdragen aan vrede of onvrede op aarde. Tjonge. Zo gezien is spiritualiteit echt een cadeautje. Het ligt op je schoot en het is aan jou om het uit te pakken of niet.

Eind 2008 was François met zijn nieuwe boek ook te gast in het tv-programma Soeterbeeck.

Op 20 november 2008 maakte François onderdeel uit van het omslagartikel van Elsevier over spiritualiteit.