Nooit meer zeuren

Interview door Sylvia Borger

Het is niet te laat om werkelijk gelukkig te worden

 AMSTERDAM - Nadat hij ruim tien jaar geleden instortte, heeft journalist/schrijver en televisiemaker François de Waal (51) zijn cynische zelf aan de wilgen gehangen. Hij is tegenwoordig liever dan hij ooit was. Al moet hij wel oppassen dat hij niet weer verstrikt raakt in typisch mannelijk gedrag waardoor hij het leven ziet als een wedstrijd die je moet winnen. " Mannen willen altijd een mooier huis, meer geld plus een dikkere auto. En ze denken dat andere mannen een beter seksleven hebben en een knappere partner!"

illustratie Dilys de Jong
 

Vroeger bij François de Waal thuis was boosheid taboe. Met als gevolg dat hij ontplofte met al die onverwerkte woede door wraak te nemen toen hij een puber was. "Ik begon alles te zeggen en te doen waar alle mensen die macht over mij hadden gehad - ouders, leraren, de autoriteiten - een hekel aan hadden. Ik was heel erg tegen alles en iedereen. En ik bleef tegen" , aldus De Waal in zijn boek

Vijftig manieren waarop ik mijn leven verpestte. En hoe jij dat kunt voorkomen'

 

Francois de Waal:'Mannen denken altijd dat andere mannen een beter seksleven hebben en een knappere partner.'
 

(uitgeverij Scriptum). "Jarenlang bekritiseerde en veroordeelde ik iedereen in allerlei recensies en columns. Ik was alleen maar boos. Als je zo vol ergernis en venijn zit, word je op de verkeerde tijden, plaats en mensen boos. Driftig, snibbig, snel aangebrand en een giftig mens. Jaren, nog een heel leven had ik kunnen doorgaan met boos zijn als ik niet na de zoveelste een mislukte relatie in elkaar was gestort. Ik stond achter het aanrecht en ging letterlijk tegen de vlakte. Toen moest ik de pijn van mijn jeugd, van het afgewezen en uitgelachen worden wel gaan verwerken. En ophouden met wraak nemen op mensen die me niets hebben misdaan", vertelt de schrijver.

Uiteindelijk ging hij in therapie, versleet talloze psychologiezelfhulp en spirituele boeken. En hij werd een enorme fan van de Amerikaanse televisiedokter Phil. "Ik vind het geweldig zoals die hij bonkige macho's laat nadenken over de definitie van geluk en laat zien dat dat ook is: een gelukkige vrouw en kinderen thuis die je aandacht en tijd geven. Moet je zien hoe Phil het voor elkaar krijgt dat mannen er toe overgaan hun emoties te tonen! Hoe ze laten zien dat ze ook lief en behulpzaam kunnen zijn en voor de televisie hun ongelijk erkennen. Als ik dat zie, dan wil ik nog wel eens een traantje laten", zegt De Waal.

Hij vindt mannen die hun 'vrouwelijke' kanten laten zien moedig en dapper. In zijn boek lezen we hoe we zelf een held kunnen worden wanneer we onze zwakke kanten kunnen accepteren, hoe mannen eigen mama kunnen worden en vrouwen hun eigen assertieve papa. "Laat vrouwen ook maar eens flink boos worden en stoppen met eindeloos gezeur en kritiek. Laat ze ophouden met 'ja' zeggen, terwijl ze 'nee' bedoelen. Volwassen worden is 'werken', nadenken, op je eigen oordeel afgaan. Niet meer iets zeggen of doen alleen maar om een bepaald resultaat bij anderen te bewerkstelligen maar omdat je iets meent. Langzaam word je dan een autonoom, authentiek, verantwoordelijk mens die dingen denkt, voelt, zegt en doet omdat hij het zelf zo bedacht heeft", vindt François de Waal.

Lezen
Op het gezicht van zijn levensgezel die in de keuken een pan pruttelende appelmoes in de gaten houdt, verschijnt een glimlach.

Wat hij vindt van al die openhartigheid zoals de schrijver die in 'Vijftig manieren om je leven te verpesten' aanbiedt?

"Als François niet te pruimen is, zeg ik: Ga je eigen boek eens lezen, man!"